Speciální degustace moldavských a gruzínských vín.
Degustační večer zaměřený na vína pocházející ze zemí ležících na východě Evropy, resp. na rozhraní jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie se konal ve středu 5. října v CAFÉ&BISTRO VINICE v areálu Viničního domku na úpatí svahu Modřanské vinice. Ano, díky vstřícnosti nových provozovatelů Viniční stodoly, dnes CAFÉ&BISTRO VINICE, se vracíme do prostoru, kde nám v minulosti bývalo dobře. To je jistě dobrá zpráva ☺ . Malou daní za návrat do Viniční stodoly je ale nutnost vzdát se tradičních úterků. Proto se datum konání degustačního večera posunulo na středu.

Přípitek kyperským modrým vínem
Moldavsko je malá země s méně než poloviční rozlohou ve srovnání s ČR, avšak rozloha vinic je bezmála 7x větší než jakou máme my. Pro Moldavany je víno národním nápojem a jak jsme se přesvědčili, vína jsou to skvělá. Teď nemyslím laciná přeslazená moldavská vína z českých supermarketů, která spíše než kvalitou vynikají příznivou cenou. Podíl vinic tvoří 7% rozlohy země, cca 124.000 ha, a to je stejně jako Německo nebo Jižní Afrika a téměř třikrát více než Rakousko. Čtyři vinařské regiony – Valul lui Traian, Stefan-Voda, Codru a nejmenší Balti.
Gruzie, kolébka vinařství, má 55.000 ha vinic, od roku 2020 je tu ustanoveno 24 oblastí PDO (Protected Designation of Origin), největší oblastí se 72% rozlohy vinic je Kakheti.
Podle bible přistál Noe, první pěstitel révy, na hoře Ararat. Tato hora se nachází na pomezí Turecka a Arménie, tedy v oblasti blízké dnešní Gruzii, a není bez zajímavosti, že výraz víno pochází od gruzínského „gvino“. Mimochodem, západní část Gruzie se dodnes nazývá Kolchida – království, známé především z řeckých bájí, kam pluli Argonauté za Zlatým rounem. Z Gruzie, pravlasti vína, jsme degustovali vína vyrobená nejen klasicky, ale i tzv. kachetinskou technologí. Tato technologie výroby vína v keramických nádobách kvevri zapuštěných do země je v Gruzii známá více jak 7 tis. roků. Celý postup výroby vína v kvevri byl v r. 2013 na žádost Gruzie zapsán do seznamu „Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva“ UNESCO.
CO SE DEGUSTOVALO – DEGUSTAČNÍ LIST.
Chutnali jsme ještě dvě vína jako „vsuvky mimo degustační program“. V úvodu modré (to není překlep…) víno z Kypru, kterým do ochutnávky přispěla Vlaďka, a potom také slovinské suché jakostní víno z vinařství Verus z Ormože – Šipon (slovinsky)/Furmint 2016 od Míly.
Králem večera bílých vín podle hlasování účastníků degustace se stala Feteasca Regala / Riesling 2019 z moldavské oblasti Codru z řady vín Individo vinařství Chateau Vartely.
Králem večera vín červených se stalo moldavské cuvée Rara Neagra / Malbec / Syrah 2016 (45%+35%+20%) z oblasti Valul lui Traian, regionu Bugeac, z řady vín Individo vinařství Chateau Vartely.
Příští degustační večer bude 9. listopadu. Těším se na setkání opět v Café&Bistro Vinice!
Váš nákupní košík je prázdný